Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"
Някои го наричат атракция, други - истинска приказка. Разположен на 8 км. от Габрово, в подножието на Стара планина - единственият в България музей от типа "сканзен". В музея, разположен по двата бряга на р. Сивек, на площ 7 ха,са обособени следните сектори:
 1.Народни-технически съоръжения задвижвани с вода
 2.Ансамбъл "Занаятчийска чаршия ", включващ 14 архитектурни образци от региона. На първите етажи, както и в миналото са разположени търговски дюкян и занаятчийски работилници, а вторите са предназначени за изложбени и експозиционни зали.
 3. Сгради с обществено значение - църква с килийно училище (в строеж) часовникова кула, мостове, каменни чешми и др.
 Представените 22 действащи занаята са изключително атрактивни за посетителите. Желаещите могат да участват в хоби-курсове за изучаване на традиционните за габровския край занаяти
 СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ!
Защо за габровци разказват вицове?
Как да си сверите часовниците по габровското време?
Къде в Габрово едно кафе е за двама?
Как изглеждате в кривото огледало?
Вярно ли е, че Адам и Ева са габровци?
Откъде може да си купите чаши за неканени гости?

ПОСЕТЕ ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА И САМИ ЩЕ ОТКРИЕТЕ ОТГОВОРИТЕ!
 Екопътека "Боженци - Дряновски манастир"
Пътеката започва от с. Боженци. Около 15 минути се върви по асфалтовия път Боженци – Габрово. Отбива се вдясно при спа-комплекс “Божена”. Пътеката минава източно от с. Трапезковци и се изкачва по хребета, подсичайки “Черни връх” (779,4 м.н.в.), който се намира в източна посока. Минава се по хребета. На запад в долината се намира с. Цвятковци. По горски път, идващ от с. Кметовци и с. Съботковци се подсича връх “Могилата” (711,2 м.н.в.) и в северна посока се излиза на “Ловната чешма”. До чешмата е построена дървена беседка и е оформен кът за отдих. Трасето продължава по горски пътеки източно от вр. “Трите чукара” (665,1 м.н.в.) и излиза на “Голямата Бочуковска поляна”. Следва 10 – 15 минутно изкачване до възвишение с красив изглед към Балкана. Следва спускане около 20 минути в дълбоко дере, след което пътеката се изкачва и се пресича път Царева ливада – Габрово ... >>>
 Екопътека "Римският път"
Екопътека "Римският път" - с. Боженци – с. Източник е с дължина 3.8 км.
Трасето на пътеката минава през равна гориста местност по стар Римски път, който съществува от началото на ІV в. Римският път е свързвал Големия път (Никополис ад Иструм – Августа Траяна – Константинопол) с местността Градище над Габрово, където през ІV – VІІ в. е имало крепост. Пътят започва над с. Боженци и е дълъг около 8 км. От създаването на с. Боженци до сега той се ползва като пряк път до Габрово. През вековете е добре поддържан. С пътя са свързани няколко истории ... >>>
 Екопътека “Градище – Кметовци(Боженци)”
Пътеката започва от разкопките на укрепеното селище в местността Градище, намиращи се на 3 км. от центъра на Габрово. Около 900 м. се следва асфалтовия път към Габрово, след което се завива в ляво по горски път. След около 500 м. през гора, пътят излиза на поляна. След още 500 м. се излиза на асфалтов път между с. Борики и с. Орловци. Пресича се пътя. Следва спускане в гората около 300 м. до партизанско скривалище. 100 м. след скривалището се излиза до кладенче и рекичка. След 1 км. път през гората се излиза на полянка, където е оформен кът за отдих с пункт за наблюдение на диви обитатели ... >>>
 "Дряновски Манастир" е кътче от природата на България с богато разнообразие на отвесни скални венци, пещери, уникални релефни форми, растителен и животински свят.
 Намира се на 5 км югозападно от гр. Дряново под причудливо извития източен скален венец на старопланинското плато “Стражата” в красивите каньони на р. Дряновска и р. Андъка.
 "Бачо Киро" е името на една от най-посещаваните пещери в България. Разположена на 300 м от Дряновския манастир в отвесна варовикова скала, висока 25 м. на 335 м. надморска височина. Тя представлява сложен четири-етажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения около 3600 м. В нея са открити оръдия на труда и следи от човешко присъствие, които датират от средния и късния Палеолит. Разполага с голямо разнообразие от варовикови образувания, изваяни от времето и водата-Медузите, Мечата пързалка, Катедралата, Водопадът, Дъждовната зала, Концертната зала, Тронната зала. Най-добре проучена от археолозите е първата зала на пещерата Бачо Киро.
 Архитектурно-музеен резерват "Царевец"
Повече от 200 години Търново, един от древните български градове, наследник на една хилядолетна праисторическа, тракийска и антична култура, е център на политическия, стопанския и културния живот на средновековната българска държава.
Аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина" на хълма Царевец е уникална атракция за Европа. Подобни спектакли има на не повече от три места по света.
 Самоводската чаршия
Занятчийската чаршия е значим музеен обект във Велико Търново. Комплексът се състои от реставрирани и адаптирани възрожденски или следосвобожденски къщи от втората половина или края на XIX в.
 made by dreamTech®